Die dag dat ze de ECMO loskoppelden.

 

    De eerste 24 uur na de operatie deed Sarah het fantastisch, dus op de avondronde (01/04/2021) werd besloten de instellingen op ECMO langzaam terug te draaien. Om 11.00 uur (2 april 2021) belden ze ons vanuit het ziekenhuis met de informatie dat ze van plan waren Sara rond 13.00 uur los te koppelen van de machine. Dat houdt in dat twee buisjes (canules) operatief uit haar veneuze systeem worden verwijderd. Hiep hiep hoera! We waren zo blij dat hij zo goed is in het omgaan met alle obstakels. We stonden letterlijk te springen van vreugde!!! Acht dagen na ECMO en 48 uur na een grote operatie was ze sterk genoeg om zelfstandig te ademen. De procedure voor het verwijderen van de canule verliep vlot, zonder complicaties of verrassingen. Wat een genot, de angstaanjagende machine die Sara's leven redde, is nu een herinnering. Natuurlijk vertelden de doktoren ons dat als haar toestand weer zou verslechteren, het niet mogelijk zou zijn om opnieuw verbinding te maken met ECMO. Na zulke woorden is er naast grote vreugde in een persoon ook een verlammende angst. Dan weet je dat als er iets misgaat, er geen fallback is, geen plan B.

    Nadat we de buisjes hadden verwijderd, konden we Sara eindelijk voorzichtig draaien. Terwijl u verbonden bent met ECMO, kunt u het lichaam niet bewegen of de baby draaien vanwege de canules in de aderen. Draaien na 8 dagen in één houding liggen kon alleen maar symbolisch zijn, want de vocht in haar lichaam zakte naar één kant van haar hoofd. Ik moet toegeven dat toen ik het voor het eerst verplaatste, ik een beetje bang was bij het zien van deze zwelling. 

    Na de operatie waren er nog meer complicaties. Tijdens het naaien van de pleister op het middenrif, werden de lymfevaten doorbroken en deze vloeistof verzamelt zich in Sarah's borst en oefent druk uit op haar longen. Om de lymfe uit de borst af te voeren, werd een speciaal medisch voedsel geïntroduceerd, dat weinig vet bevat, en er werd een drain in haar borst geplaatst om overtollig vocht af te voeren. Ik kolf melk af met een borstkolf en vries het voor haar in.

    Ik was mijn aantekeningen aan het schrijven toen een anoniem nummer belde. Helaas dit keer het ergste soort telefoontje, slecht nieuws uit het ziekenhuis. Sarah's toestand is weer instabiel...

Reacties